Sumuinen kuva Aurajoen venepaaluista voitti postimerkkikisan

merkillinen_turku_2015

Merkillinen_Turku_2015 Pekka Vallilan kuva Aurajoen paaluista voitti Merkillinen Turku -valokuvakisan.

Merkillinen Turku -valokuvakisan yleisöäänestyksen on voittanut turkulaisen Pekka Vallilan ottama kuva Aurajoen paaluista. Kuvassa näkyvät siniset venepaalut sumuisessa maisemassa, taustalla on valaan pyrstöä esittävä Harmonia-patsas. Kuvasta tehty postimerkki julkaistiin Turun päivänä 20.9. Turun kaupungintalolla.

Vallila otti voittokuvan tasan kaksi vuotta sitten sumuisena aamuna.

-Silloin oli todellinen hernerokkasumu, joka jätti näkyviin vain kaiken kauniin. Kurkottelin pitkään vierasvenesataman laiturilla kameran kanssa, Pekka Vallila muistelee.

Kuvauspaikka oli Vallilalle itsestäänselvyys.

-Aurajokihan on turkulaisuuden perikuva. Olen asunut ja työskennellyt joen lähellä vuosikymmeniä, ja suihkulähdeveistos on aina kuulunut suosikkikohteisiini, innokkaana harrastelijakuvaajana itseään pitävä Vallila kertoo.

Kisaan lähetettiin yli 1100 valokuvaa, joissa Turkua oli kuvattu kymmenistä eri näkökulmista. Tuomaristo valitsi yleisöäänestykseen kymmenen parasta otosta. Tuomariston puheenjohtaja, Postin design manager Petri Pohjolainen on iloinen yleisön ratkaisusta.

-Kilpailussa etsittiin merkillistä turkulaiskuvaa ja voittaja on juuri sellainen. Kuva, jonka sisältö ja merkitys avautuu paikkakuntalaisille kotiseuturakkautena ja muistijälkenä, Pohjolainen kuvailee.

-Ulkopaikkakuntalainenkin näkee kuvan kauneuden, mutta sen merkillisyys ei avaudu samalla tavalla, Pohjolainen arvioi.

Yleisöäänestyksessä annettiin lähes 3000 ääntä. Voittajakuva keräsi 19 prosenttia äänistä.

Uuden postimerkin myynti käynnistyy Turun päivänä, jolloin sitä on saatavissa kaupungintalolla ja Turkuseuran Föripuodissa. Posteissa myynti alkaa maanantaina 21.9. Merkistä otetaan 7000 kappaleen painos.

Kisaan lähetyt kuvat ovat nähtävissä kaupunkilehti Turkulaisen verkkosivuilla www.turkulainen.fi ja Instagramissa tunnuksella #merkillinenturku. Kilpailun järjestivät kaupunkilehti Turkulainen, Turun kaupunki, Turkuseura ja Yle Turku.

Aurajoen vaaleansiniset venetolpat olivat arkkitehti Erik Bryggmanin idea. Hän oli Italiassa matkustaessaan nähnyt Venetsiassa samanlaisia gondolipaaluja, ja määritteli kotikaupunkinsa venetolppien värin palattuaan opintomatkaltaan Italiasta. Aurajoen venetolppien tarpeen vähentyessä myös niiden määrää on vähennetty. Satamatunnelmaa luovat venetolpat kuuluvat keskeisesti Aurajoen merelliseen rytmiin, kaupungin maisemalliseen minäkuvaan, paikalliseen veneilyperinteeseen ja ennen kaikkea Bryggmanin perintöön, jota arkkitehdin kotikaupungilla on velvollisuus vaalia. Valaan pyrstöä muistuttava Harmonia-teos on taiteilija Achim Kühnin teos vuodelta 1996.

kerttuvali